Látkové čtverce

Látkové čtverce

Jednou z prvních hračko-pomůcek, které jsem pro dceru vyrobila, byly obyčejné černobílé látkové čtverce.

Čtverce můžete použít už od útlého věku pro rozvoj zraku – černobílý kontrast, zvlášť ve spojení s geometrickými vzory, je ideální pro nácvik fixace. Ze začátku stačí čtverce umístit tak, aby byly pro dítě dobře viditelné (je možné na čtverce našít i poutka pro pověšení např. na postýlku nebo na hrazdičku). Postupem času už je samo může brát do ruky (jsou lehké a dobře se drží) a prozkoumávat, jak při mačkání čtverce šustí sáček uvnitř (případně vnímat různou strukturu použitých materiálů). S minimální námahou (a náklady) tak získáte hračku, která poslouží dítěti od narození cca do půl roku, možná i déle.

Pro výrobu potřebujeme:

  • látku s černobílým vzorem (pěkný výběr cenově dostupných pevných pláten má třeba IKEA)
  • stuhu výrazné barvy (např. červená)
  • pevnější šustící sáček
  • jehlu a nit (příp. šicí stroj)

Postup je velmi jednoduchý:

  1. Z látky vystřihneme dva stejně velké čtverce nebo obdélníky. Na stejnou velikost zastřihneme i sáček. Já jsem vybírala černobílé pruhy (ty jsou vhodné pro první zrakové stimulace) a černobílou látku se vzorem, který jsem místy vybarvila fixami na textil (to je způsob, jak můžete do výroby zapojit starší sourozence).
  2. Sáček vložíme mezi oba látkové čtverce tak, aby vzor látky byl z vnější strany.
  3. Přes okraj čtverců přehneme stuhu (tak, aby hrana byla přibližně v polovině šířky stuhy) a všechny vrstvy dohromady prošijeme. Já jsem zvolila červenou barvu stuhy – krásně podtrhuje černobílý kontrast.
  4. Pokud chceme mít hračku zajímavější, můžeme místo obšití stuhou našít kolem dokola různě dlouhé kousky barevných stuh, šňůrek nebo štítků (tak, jak je to např. tady), případně můžeme vytvářet jiné, složitější tvary, použít barevnou strukturovanou látku atd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *