Zvukové knihy

Zvukové knihy

Nabídka knih pro děti, které kromě vjemu zrakového nabízí i vjem sluchový, v posledních letech stoupá. A co je ještě potěšitelnější, že stoupá i kvalita a pestrost výběru nahrávek. Zatímco před několika lety šly běžně koupit víceméně jen knihy s jednotlivými zvuky např. zvířat, aut nebo hudebních nástrojů, případně „varhánkové“ knížky hrající jednoduché dětské písničky či koledy, dnes si na své přijdou i příznivci vážné hudby, baletu, rockenrollu nebo jazzu. Ráda bych vám teď představila několik knih, které máme v knihovničce a těší se velké oblibě.

Edice Příběh ukrytý v notách
Kniha Čtvero ročních dob v jediném dni mě okouzlila na první pohled. Vypráví příběh holčičky, která prožije v jednom dni všechna roční období. Každá stránka je bohatě ilustrovaná a obsahuje zvukovou nahrávku z Vivaldiho skladby Čtvero ročních dob. Navíc má poslední „vzdělávací“ stranu, kde jsou jednak stručné informace o autorovi, ale také doprovodný komentář k jednotlivým ukázkám.
Když jsem tedy při našem pobytu v dětské léčebně objevila v tamním knihkupectví ze stejné edice Šípkovou Růženku, tentokrát s baletem od Čajkovského, neváhala jsem ani minutu a přidala ji do naší sbírky. Pátráním na internetu jsem zjistila, že v angličtině vyšly ještě další dva Čajkovského balety – Louskáček a Labutí jezero (tedy The Story Orchestra – The Nutcracker a Swan Lake), dají se dokonce objednat i z knihkupectví martinus.cz. a Louskáček by měl vyjít na podzim česky (jestli se něco kvůli současné situaci nezmění).
Jedinou nevýhodou těchto knížek je, že pro přehrání ukázky je zapotřebí zmáčknou příslušné místo poměrně silně, takže s tím mají menší děti problém, ale pro společné prohlížení je ideální a zatím se líbila nejen dětským, ale i dospělým návštěvám.

Ukázka z knihy Čtvero ročních dob v jediném dni

Knihy nakladatelství Axióma
Ty jsme objevili koncem loňského roku, takže můžete lehce uhodnout, co bylo pod stromečkem:) Velkou výhodou je, že nakladatelství má na svých stránkách ke všem zvukovým knihám videa, kde si můžete knihu poslechnout (stačí rozkliknout detail vybrané knihy) – ani při nákupu přes internet tak nekupujete „zajíce v pytli“. U leporel navíc stačí zvukové tlačítko překrýt prstem, nemusí se těžce mačkat, takže to velmi rychle dokáže i malé dítě.

Ukázka z knihy Můj první Mozart

Ptáci
My máme knihu Ptáci našich zahrad, ještě jsou Ptáci našich lesů. Na této knize se mi moc líbí, že zvuky ptáků jsou reálné a může vám tak pomoci poznat, kdo vám zpívá pod okny. Navíc se o každém ptáčkovi dozvíte například jak je velký, čím se živí a také nějakou zajímavost. Jedinou malou nevýhodou knihy je, že zvuky jsou opravdu hodně hlasité:)

Ukázka z knihy Ptáci našich zahrad

Na savaně plné zvuků
Náš nejnovější přírůstek. Líbí se mi ilustrace a zvuky jsou zase něco trochu jiného – můžete si pustit třeba řev lva nebo běh zebry. Ze stejné edice je i kniha V lese plném zvuků, jejíž zvuky si můžete poslechnout ve videu na youtube. Opět platí to, co u Příběhů ukrytých v notách, že je potřeba trochu víc zmáčknout pro přehrání zvuku.

Ukázka z knihy Na savaně plné zvuků

Samozřejmě existuje celá řada dalších zvukových leporel a knih, já sama už mám v hledáčku několik dalších, které si chci při nejbližší návštěvě knihkupectví prolistovat a poslechnout a případně zase naši domácí knihovničku trochu obohatit.

PS: Napsání tohoto článku nefinancovalo žádné z výše zmíněných nakladatelství ani knihkupectví, všechny knihy byly zakoupeny za běžnou cenu v běžných kamenných nebo online knihkupectvích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *