Látkové kontrastní leporelo

Látkové kontrastní leporelo

Od kamarádky jsem dostala darem dva černobílé látkové panely a nějakou dobu jsem přemýšlela, jak je využít. Nakonec jsem se rozhodla pro „univerzální“ leporelo, které poslouží jak starší dceři, tak zvídavému kojenci.

Výroba je opravdu jednoduchá, potřebujeme:

  • látkové panely na leporelo
  • ronofix nebo jinou výztuž
  • široké barevné stuhy
  • sáčky nebo folie, které pěkně šustí
  • doplňky dle vlastního uvážení
  • šicí stroj (nebo jehlu a nit)

Já jsem měla k dispozici 2 různé panely – jeden zvířátkový a jeden s černobílými vzory. Z každého jsem ustřihla kousek s pěti čtverci (samozřejmě můžete volit počet čtverců podle toho, jak chcete mít leporelo dlouhé). Pokud nemáte k dispozici předtištěné panely, můžete použít třeba pruh látky, na který jednotlivé obrázky namalujete fixy na textil nebo přišijete vystříhané obrázky např. z panelů na pexesa, nebo můžete sešít čtverce z látek s různými vzory (jenom to bude pracnější).
Mimochodem, moc pěkné panely mají např. na webu puzzliky.sk.

Černobílé panely (zbytky po odstřižení obrázků na leporelo)

Dále jsem si ustřihla stejný kousek ronofixu a nažehlila ho na jeden z panelů. Tento krok můžete vynechat, ale díky výztuži je leporelo pevnější a drží i ve svislé poloze. Potom jsem přiložila druhý panel tak, aby okraje obrázků pokud možno lícovaly a sešpendlila.

Protože jsem chtěla udělat leporelo ještě sluchově a hmatově zajímavější, přidala jsem pod 3 obrázky slaběji a silněji šustící sáček a bublinkovou folii. Původně jsem ještě pod další obrázek chtěla přidat rolničku, ale musela by být pravděpodobně ještě něčím obalená, aby látku při častějším používání neprotrhla. Rozhodla jsem se tedy případné zakomponování rolničky řešit v budoucnu přišitím nějakého dalšího prvku k okraji leporela, a nechala jsem tedy 2 stránky bez zvuku.

Prošité a obentlované leporelo

Leporelo jsem prošila nejprve mezi jednotlivými obrázky – díky tomuto prošití jde potom leporelo skládat po jednotlivých čtvercích. Potom jsem horní a dolní okraj prošila entlovacím stehem (neboli cikcakem), aby se tolik netřepily, a olemovala širokou stuhou (kterou jsem si opět předem našpendlila). Já jsem se rozhodla pro dvoubarevnou variantu, ale můžete samozřejmě použít stuhu jenom jednu (a budete mít jednodušší šití), případně také pruh látky v kontrastní barvě.
Mimochodem, vyplatí se předem uvažovat, v jakém směru budete chtít šít a jak tedy špendlit. Já to samozřejmě nedomyslela a vyšlo mi to tak, že jsem kratší okraj musela šít s celým zbytkem leporela směrem dovnitř stroje místo ven, jak by bylo praktičtější.

Našpendlená lemovací stuha

Aby bylo leporelo ještě atraktivnější, přidala jsem na jeden okraj také „poutka“ z různých stužek. Vy si ho můžete samozřejmě ještě libovolně přizdobit, na okraje jde přišít např. již zmiňované rolničky (obalené v pevné látce a dobře prošité, aby nemohlo dojít k jejich spolknutí) nebo různé druhy stuh a šňůrek.

Okraj s našitými stužkami

Z fotek můžete vidět, že zrovna nevynikám v úhledném a rovném šití (a navíc jsem lína vše pečlivě přeměřovat, takže mám pak každý okraj trochu jiný), ale to naštěstí v tomto případě není vůbec důležité a leporelo zaujalo i přes výrobní nedokonalosti.

Malý čtenář v akci 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *