Může se hodit nevyhodit

Může se hodit nevyhodit

Pokud se začnete vyrábění různých hmatových a zrakových desek pro své (i cizí) děti věnovat ve velkém, brzy zjistíte, že lze zajímavým způsobem zužitkovat celou řadu předmětů, které bychom běžně označili za odpad. Přináším tedy malý seznam toho, co je dobré uschovat a nevyhazovat, pokud máte v plánu začít tvořit hmatové desky (a nejen je).

  1. Pevné kartony: Poslouží jako základy desek hmatových i zrakových. Pěkné pevné kartony máme třeba z krabic od skříněk IKEA nebo z některých povlečení a prostěradel.
  2. Obalový materiál: Zajímavě šustící pevné sáčky (ideální jako výstelka do šustících částí látkových hraček), bublinková fólie, různé výplně balíků (něco jako tohle: http://www.uniobal.cz/zbozi/fixacni-teliska-flo-pack/).
  3. Plastové obaly od Kinder vajíček, tuby od multivitamínů, malé plastové krabičky (např. od vatových tyčinek): to vše lze zužitkovat třeba při výrobě různých hrkacích nástrojů.
  4. Tubusy od müsli (např. od Mixitu), plechovky od umělých mlék, kávy apod.
  5. Kusy molitanu (např. z rozpadlé přebalovací podložky): slouží jako ideální základ či výplň pro měkké smyslové hračky.
  6. Textil: Různé už nenositelné kousky zajímavé struktury, vzoru, barvy nebo všeho dohromady. Zužitkovat můžete nepoddajné poděděné kalhoty z manšestru, sukni, do které už se nikdy nevejdete, ponožky a rukavice, které už nejsou do páru, nebo třeba bambuli z rozpárané čepice.
  7. Stuhy, šňůrky, provázky, liché tkaničky z bot, velké knoflíky.
  8. Kousky stavebnic: Kostky, které už nejdou poskládat do obrázku, domino, kterého se většina poztrácela – i takové poklady (zvláště, když mají pravidelný geometrický tvar) využijete např. k vytvoření domácí vkládačky.
  9. Víčka ze sklenic: pevná, dostatečně velká víčka ze sklenic můžete použít k tvorbě hmatového pexesa, menší víčka v uzavřené plechovce vytváří zajímavý zvuk.
  10. Skořápky z pistácií nebo vlašských ořechů.

Seznam určitě není vyčerpávající. Sami zjistíte, že pro výrobu smyslových hraček se dá použít skoro cokoliv, co vám přijde pod ruku…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *